Spring naar inhoud

nieuws

Update: Let’s Encrypt heeft besloten om de certificaten niet in te trekken. Dit is vooral om dat hun certificaten maximaal 90 dagen geldig zijn.


De Let's Encrypt certificaten zijn erg populair op Synology NAS-en, omdat deze via DSM makkelijk zijn aan te vragen en vernieuwen

Gisteren is een bug ontdekt in het systeem van Let's Encrypt, waardoor er drie miljoen certificaten worden ingetrokken vanaf 4 maart 00.00 uur UTC. Hieronder kunnen ook certificaten vallen die op Synology DSM zijn geïnstalleerd.

Je kunt je certificaat testen via de website:
https://checkhost.unboundtest.com/
Testen kan niet goed gaan door firewall instellingen

Als de test niet goed is of je wilt voor de zekerheid je certificaat vernieuwen, kun je de volgende stappen volgen

 • Log in op DSM
 • Ga naar Configuratiescherm
 • Beveiliging
 • Certificaat
 • Klik met de rechtermuisknop op het certificaat van Let's Encrypt.
  (b.v. mijnnas.synology.me)
 • kies voor certificaat vernieuwen

Als dit is gelukt zal de webserver opnieuw worden opgestart. Door drukte bij Let's Encrypt kan het zijn, dat dit niet in één keer lukt.

zie ook:
Nationaal Cyber Security Center: Let’s Encrypt trekt 3 miljoen certificaten in

1

Op dit moment gaat Ransomware aanval rond op Synology Nassen. Er wordt geprobeerd in te loggen en de data te versleutelen. Dit gebeurt meestal met de Admin gebruiker.

De volgende maatregelen kunnen het risico verkleinen:

 1. Gebruik lange (sterke) wachtwoorden voor alle gebruikers
 2. Maak een gebruiker lid van de Administrator groep en schakel de gebruiker Admin uit
 3. Maak Backups van de NAS
 4. Schakel automatische blokkeren in
 5. Update de NAS en pakketten
 6. Zet de Firewall op beperkte toegang. (B.V. het lokale netwerk en Nederland)
 7. Schakel 2FA in voor de gebruikers.
 8. Controleer de NAS met Security Advisor

Waarschuwing van Synology (Engels)

Synology is gestart met de inschrijving voor de beta van Synology Cloud². Dit is een clouddienst voor backuppen via Hyper Backup naar servers van Synology. De servers voor Europa staan in Duitsland.

Het is ook mogelijk om de backup in geval van nood te benaderen vanaf je werkplek, zodat je door kan werken tijdens het herstellen van de NAS.

Ik heb me ingeschreven en zal mijn bevindingen bloggen. Het belangrijkste punt zal zijn de prijs, omdat er al veel clouddiensten zijn waarmee  je kunt backuppen of synchroniseren in Hyper Backup.

Zie hier voor meer informatie:
https://c2.synology.com/nl-nl

Video (in het Duits) van de Cebit

1

Synology DS1817+Het lijkt er op dat Synology binnenkort de opvolgers van de DS1815+ en DS1515+ gaat op de markt gaat brengen. Op de ITPartners Expo in Frankrijk zijn de DS1817+ en de DS1817+ gespot door Cachem.

Zoals bekent dat er een probleem C2000 Atom processor in de huidige versie van deze modellen. Hierdoor worden er nog verversingen verwacht in de DiskStations en RackStations met deze processor. (DS415+,DS2415+,RS815(RP)+,RS2416(RP)+)

Synology DS1517+

Helaas zijn er nog geen specificaties uitgelekt over de processor en de hoeveelheid geheugen.

De officiële aankondiging zal waarschijnlijk volgen op de Cebit volgende week. Ik kan zelf helaas niet naar Hannover volgende week,maar zal als er nieuwe informatie bekend is deze post updaten.

Update 18 maart:

Synology DS1817+ en DS1517+ informatieTech Sway heeft een foto gemaakt informatiebordje van de beide NASsen. De specificaties zijn:

 • Intel Avoton 2.4Ghz Quad-core processor
 • 2GB of 8GB geheugen.
  Uitbreidbaar tot 16GB geheugen.
 • optionele uitbreiding voor een 10Gbe netwerkkaart
 • Of uitbreiding voor de M2D17, een adapter waarop twee M.2 SATA SSD geplaatst kunnen woorden voor caching. Dit zorgt er voor dat de 3.5" bays niet gebruikt hoeven worden hiervoor.

[tweet https://twitter.com/Tech_Sway/status/843273183985917952]

Update 19 maart:

Nu ook de achterkant:

[tweet https://twitter.com/Tech_Sway/status/843444449896206336]

Update 26 maart

Een video van de nieuwe modellen (in het Duits)

Synology DS1817+ Synology DS1517+

 

via: NAS Compares

Zoek je nog een nieuwe Harde schijf voor je NAS, dan heeft Hardware.info de gangbare schijven getest. De volgende schijven hebben het predicaat Excellent gekregen:

 • Seagate IronWolf 4TB
 • Seagate IronWolf 10TB
 • Western Digital Red 3TB
 • Western Digital Red 6TB
 • Western Digital Red 8TB

NAS HDD review: 18 modellen vergeleken

Eén van de belangrijkste testen, betrouwbaarheid kunnen ze niet uitvoeren. Je kunt een indicatie krijgen over de betrouwbaarheid bij Backblaze. Deze cloud leverancier gebuikt consumenten HDD's voor opslag en geeft regelmatig een verslag met hun bevindingen over de schijven.

Backblaze Hard Drive Stats for 2016 (Engels)
Hou er rekening mee dat dit geen normaal gebruik is van de schijven.

1

Er blijkt een probleem te zitten in de Intel Atom C2000 processor serie. De interne klok (Clock signal) in de processor kan stoppen. Een aantal +-modellen van Synology DiskStations gebruiken ook deze CPU. Synology ziet op dit moment geen hogere uitval dan normaal.

Synology besloten om de DiskStations die deze processor gebruiken een jaar extra garantie te geven.

Dit geldt voor de volgende modellen:

 • DS415+
 • DS1515+
 • DS1815+
 • DS2415+
 • RS815(RP)+
 • RS2416(RP)+

Alle modellen die vanaf februari 2017 zijn geproduceerd hebben geen last van dit probleem. Voor vragen is er een speciaal e-mailadres aangemaakt:  ClockSignal@synology.com.

Persbericht: Synology® Product Status Update

De laatste versie van DSM 6.1 is vrijgegeven door Synology. Het kan zijn dat je deze nog niet ziet, Synology kiest er voor op deze geleidelijk aan te bieden.

6.1 kan geïnstalleerd worden op alle DiskStations waarop ook 6.0 geïnstalleerd kon worden. Ik zal een paar nieuwe functies, wijzigingen en pakketten uitlichten:

 • Synology Universal Search
  Synology Universal Search

  De zoekfuncties zijn allemaal verplaats naar centrale plek onder
  Synology Universal Search.
  Hierdoor moet alles zoekindexen wel opnieuw worden gemaakt en dit kan een tijdje duren.

 • De encryptiesleutels kunnen op een USB-Stick worden opgeslagen en automatische worden ingelezen met het starten van de NAS. Het is ook mogelijk om de Home-mappen te versleutelen.
 • Btrfs kan corrupte bestanden detecteren en herstellen.
 • Btrfs wordt nu op meer modellen ondersteund (zie de change notes voor details)
 • Het is minder vaak nodig om de NAS te herstarten na een update. Als het wel nodig is zal DSM dit aangeven, zodat je dit kunt plannen.
 • File Station is nu een Pakket.
 • Met het pakket USB Copy kun je makkelijk bestanden van en naar een USB-schijf kopiëren. B.v. voor backuppen
 • Je kunt nu verschil maken tussen vertrouwde en on onbetrouwbare clients met het aantal foutieve aanmeldpogingen voordat ze geblokkeerd worden.
 • Aantal verbeteringen aan het Windows bestandsprotocol SMB. Het is nu ook mogelijk om Apple's Time Machine over SMB te gebruiken.
 • Het is nu mogelijk om SHR-1 uit te breiden naar SHR-2
  SHR = Synology Hybrid RAID.
 • Synology Broncontrole
  Broncontrole

  Op DiskStations met 64-bit processoren kun je in Broncontrole meer details van de pakketten zien.

 • PHP 7.0 is nu beschikbaar en de Apache HTTP Server is een eigen pakket. Hiervan zijn twee versies: 2.2 en 2.4
 • Er is een nieuwe pakket: Active Directory Server. Hiermee zal je kun je een basis AD server inrichten met functies zoals: gebruikersaccounts, groepslidmaatschap, domeinlidmaatschap en groepsbeleidsregels. Dit kan vooral interessant zijn voor bedrijven die willen overstappen vanaf een Microsoft Small Businesses Server (SMB). Deze functie is nu nog in Beta.
 • Time Backup en HiDrive Backup worden niet langer ondersteund. (HiDrive werkt wel samen met Hyper Backup)
 • Aantal pakketten moeten na de upgrade opnieuw worden opgebouwd, hierdoor kun je een hoger belasting verwachten na de upgrade.

Wat is er nieuw in DSM 6.1

Release Notes

 

Synology RT2600ac Shadowfax ICT

*Update 12-1-2017*
De router komt vandaag op de Nederlands markt voor een adviesprijs van €254,-

RT_Synology_RT2600ac_datasheet_nld


De nieuwe router van Synology, de RT2600ac is geïntroduceerd in Azië en Australië. De router zal ook binnenkort naar Europa komen volgens Synology.

De RT2600ac is de opvolger van de RT1900ac die in 2015 op de markt kwam. De snelheid van de CPU is verhoogt en de router bevat meer geheugen (512MB). Door 802.11ac wave 2 en de 4 antennes kan de router meer WiFi connecties aan op een hogere snelheid.

De router zal ook weer draaien op het eigen besturingssysteem: Synology Router Manager (SRM). Dit in het gebruik net zo makkelijks als DSM voor de NAS-systemen. Voor SRM komen hiervoor ook regelmatig updates uit, waardoor nieuwe functie worden toegevoegd en (beveiligings-)problemen worden opgelost.

Eén van de apps voor de router is VPN Plus, hiermee kan de router SSL VPN en WebVPN ondersteunen naast de standaard VPN protocollen die al beschikbaar waren.

Zie voor meer informatie de globale website van Synology (Engels)

Synology heeft vandaag een zakelijke NAS op de mark gebracht die bedoeld is voor SSD's, de FS3017. De FlashStation is bedoeld voor een omgeving waarin veel snelle lees en schijf bewerkingen worden gevraagd

De NAS heeft ruimte voor 24 2,5" schijven. De processor is een 6-core Xeon met 64GB geheugen. Het geheugen is uit te bereiden tot 521 GB. Standaard zitten er twee 10Gb netwerkpoorten in de NAS. Via uitbreidings- sloten kan er een netwerkkaart voor 10GbE / 25GbE / 40GbE worden geplaatstSynology FS3017 FlashStation

Raid F1

SSD's slijten door schrijfacties. In een normale RAID opstelling zullen alle schijven even zwaar worden belast en dus ongeveer tegelijk uitvallen. Via Synology RAID F1 zal de schijf die 'het oudst is' het meest worden belast. Hierdoor zal deze het eerste vervangen moeten worden. Het systeem wijst dan een nieuwe 'oudste' SSD aan.

RAID F1 is gebaseerd op RAID 5. Synology is ook bezig met RAID F2, waarbij twee schijven kunnen uitvallen, wat lijkt op RAID 6.

Zie de whitepaper voor meer informatie

Meer informatie op de site van Synology

Er waren vandaag updates voor MailPlus en MailPlus Server. De grootste wijzing is een wijziging in de licentiestructuur: Deze verloopt niet meer na één jaar, maar is onbeperkt te gebruiken op één DiskStation.

thumb_256MailPlus zijn de web-mail en mail-server pakketen voor de snellere Synology DiskStations - meestal vanaf de plus (+) modellen - en gericht op de zakelijke markt.

Meer informatie over MailPlus licentiepakket

Release Notes for MailPlus

Release Notes for MailPlus Server